A Hotel Experience *** Superior Wellness és Konferencia Élményhotel az Élmények Völgye Turisztikai Egyesület tagja
Gasztronómia
Trend és tradíció - Hagyományőrző étkek Szent Márton napján
November 11-e egykoron hálaadó ünnepnek számított, mely napon véget ért a gazdálkodás, s hálát adtak a termésért.
Az eredete ugyan homályba vész, ám az első írásos elbeszélés Márton napján tartott lakomáról 1171-ből származik, amikor is a parasztok megkapták éves bérüket, s általában ráadásnak egy-egy libát is. Ekkor már borrá érett az újbor, amit illett megkóstolni, valamint a tömött libákat is ezen a napon lehetett először vágni. Így aztán hatalmas lakomát rendeztek, melyen jó alaposan belaktak, valamint felöntöttek a garatra, mert a hiedelem szerint a Márton napján elfogyasztott (liba) étel megelőzi a jövő évi éhezést, s minél több italt fogyasztanak, annál több egészséget és erőt isznak magukba.
Szent Márton kicsit később került az ünnepbe – a legenda szerint püspökké szentelése elől a ludak óljába rejtőzött, ám azok elárulták őt a küldötteknek gágogásukkal. Arról persze nem szól a fáma, hogy azon a napon már ezek a bizonyos árulkodó libák levesben vagy ludaskásában végezték-e…
A hagyományos libatoros étkek közé a liba csontos részeiből készített aranyló húsleves, az aprólék részekből főzött ludaskása, valamint a cseréptálban sütött libasült, töltött libanyak és a mai napig híres libamáj tartozott.
Nálunk a Márton napi lakoma követi a hagyományokat.
Ezen a napon Vendégeink kellemes szilvapálinkával ágyazhatnak meg gyomrukban a friss libatepertőnek, libazsírnak. Ezt egy kemencében ropogósra sütött libapecsenye követi, ami mellé igazi ínyencségnek számító falusi almás-káposztás rétest, és kakukkfüves polentát adunk. Lezárásként egy újra hódító régi recept: fahéjas sült alma, ami mellé tokaji borral illatosított, sűrű sabayon mártást teszünk.
S hogy jövőre ne csupán étel, hanem jó egészség is legyen, kiváló egri borokból kínálunk a menühöz egy csokorra valót.
Jó étvágyat kívánunk!
Online foglalás